Gratis plastic tasjes verbod

 

De Europese Unie heeft alle lidstaten de verplichting opgelegd het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfafval in het milieu en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Nederland voldoet aan die verplichting door winkeliers per 1 januari 2016 te verbieden nog gratis plastic tasjes weg te geven.

Alleen al in Nederland werden er jaarlijks ongeveer 3 miljard plastic tasjes gebruikt, waarvan de meeste in de afvalbak belanden, maar een deel komt als zwerfafval op straat of in zee terecht.

De nieuwe plasticwet moet het bewustzijn van de consument vergroten en op termijn bijdragen aan duurzaam gedrag, zoals het veel vaker hergebruiken van een tas. Hierdoor zal het gebruik van plastic tassen sterk verminderen.

Onderzoek wijst uit dat er in Nederland jaarlijks zo’n 170 plastic tasjes per inwoner gebruikt worden en dat gemiddelde moet volgens de overheid sterk omlaag.

Voor welke tassen geldt het gratis verbod?

 

Het verbod geldt voor alle plastic tassen, inclusief tassen waarop aan de buitenzijde een plastic laminaat is aangebracht. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

  • Wanneer een dun plastic tasjes etenswaren beschermt tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers.
    Denk aan onverpakte groenten en fruit of lekvocht van vlees of rauwe vis.
    In dit geval moet zo’n tasje dunner zijn dan 0,015 millimeter.
  • Dunne gratis plastic tasjes zijn ook toegestaan om voedselverspilling tegen te gaan.
    Bijvoorbeeld bij aankoop van een kleine hoeveelheid losse appels, aardappels of broodjes
  • Bij taxfree winkels op luchthavens, wanneer de verpakking van een product dichtgeseald moet worden in verband met het verbod op vloeistoffen, spuitbussen of gels.

Advies voor de winkelier

  • Stimuleer uw klanten om hun eigen tas mee te nemen.
  • Bied uw klanten tegen een kleine vergoeding een stevige duurzame Big Shopper tas aan die kan worden hergebruikt.
    Consumenten zijn er zich van bewust dat een dergelijke tas waarde heeft.
  • Je kunt als bedrijf een duurzame plastic tas meegeven en daar wellicht een actie aan koppelen die het hergebruik van de tas stimuleert.
    Klanten nemen dan vaker hun eigen tas mee.
  • Er zijn veel duurzame tassen die u wel gratis mag weggeven, zoals papieren, stoffen, non woven of jute tassen. Deze vallen niet onder het weggeefverbod.

Wat moet ik berekenen voor een plastic tasje?

 

De prijs die u uw klant berekent voor een plastic tas mag zelf bepaald worden. De richtprijs is € 0,25 maar als winkelier ben je vrij om zelf de prijs te bepalen.

 

Controle

Er wordt gecontroleerd of de tasjes niet meer gratis worden meegegeven. De Inspectie Leefomgeving en Transport voert deze controles uit.

Wat kan UTS bieden?

 

Bij UTS maken wij herbruikbare tassen. In ons assortiment hebben wij plastic tassen, maar ook tassen van andere materialen zoals jute en katoen. Deze tassen mogen wel gratis weggegeven worden.

Naast de luxe herbruikbare tassen biedt UTS ook opvouwbare tasjes aan. Deze tasjes zijn ruim genoeg voor de dagelijkse boodschappen en heel handig mee te nemen, omdat ze zeer klein kunnen worden opgevouwen. Het zijn de ideale vervangers van de nu verboden plastic hemdtasjes.

Onze opvouwbare tasjes zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten en kleuren, en het is mogelijk de tasjes te bedrukken met uw logo of reclameboodschap.

Tips

  1. Vraag de klant of ze een tasje nodig hebben i.p.v. hier automatisch vanuit te gaan.
  2. Praat met de klant over de nieuwe wetgeving.
  3. Bied de klant een alternatief: een herbruikbare tas bijvoorbeeld.
  4. Koppel een actie aan de herbruikbare tas om ervoor te zorgen dat de klant de tas blijft meenemen.
    (U kunt er bijvoorbeeld een spaarkaart in laten aanbrengen).
0
Uw offerteaanvraag
Uw offerteaanvraag

T.a.v.



Ik ben geïnteresseerd in
...
Anders, ik zoek:
...
Totaal aantal
...
Gewenste levertijd
...
0
Offerteaanvraag